Ce este Dezinsectia?

Dezinsectia este ansamblul mijloacelor si metodelor de prevenire si combatere a insectelor zburatoare sau taratoare si artropodelor (toate acestea sunt numite vectori) prin metode mecanice, fizice ,biologice sau chimice. Dezinsectia completeaza celelalte operatii, contribuind la combaterea si prevenirea unor boli transmise de insecte si acarieni, facand parte din complexul de masuri de igienizare a mediului inconjurator.

Dezinsectia poate fi de doua feluri:

1. Preventiva (profilactica) care are ca scop impiedicarea inmultirii si raspandirea daunatorilor. Are caracter permanent.

2.   Curativa (de combatere) care urmareste distrugerea insectelor siartropodelor din focare.  Are caracter ocazional in functie de necesitate.

Dezinsectie/Dezinsectia preventiva se va executa la intervalele prevazute in legislatie si anume:

Lunar in industria alimentara (productie,  depozitare,  comercializare)si in sistemul sanitar ( spitale, policlinici,sanatorii etc) si de invatamant ( scoli,gradinite,camine,etc).

Trimestrial, in restul unitatilor.  Se recomanda repetarea tratamentului dupa un interval de 14-21 zile,  perioada in care ouale insectelor eclozeaza.

 

Dezinsectia curativa se aplica intre operatiile de dezinsectie curenta, in functie de prezenta focarelor de vectori. Cele mai utilizate metode de combatere a vectorilor sunt cele fizice si chimice.

Tratamentele fizice se realizeaza prin utilizarea capcanelor cu adeziv si feromoni( pentru insectele zburatoare si taratoare) sau a lampilor UV cu adeziv si incinerare( pentru zburatoare). Aceste metode sunt ecologice, neafectand in niciun fel mediul inconjurator .

Dezinsectia chimica se realizeaza utilizand insecticide de ingestie sau contact,din grupele III si IV, in asa fel incat sa nu fie afectata starea de sanatate a populatiei,prin efectul toxic al acestora. In actiunile de combatere se utilizeaza numai produsele cuprinse in lista aprobata prin ordin de ministrul sanatatii si publicata sub titlul” Produse pesticide avizate pentru profilaxia sanitar-umana” si care au fise de securitate si instructiuni de utilizare.Acestea se prezinta sub diferite forme: solutii concentrate, geluri,emulsii,etc: folosindu-se ca atare sau in dilutie cu diferiti excipienti, in functie de vectorul tinta.

 

Actiunea de combatere se efectueaza de catre unitati specializate, a caror operatori trebuie sa fie atestati in urma efectuarii unui curs de specializare si sustinerii unui examen cu o comisie acreditata de Ministerul Sanatatii si Invatamantului.  Acestia trebuie sa lucreze in echipe de minim 2 oameni si sa fie dotati cu echipament de protectie specific.

Suprafata ce urmeaza a fi tratata( numai pentru interioare) se calculeaza inmultind suprafata podelei cu inaltimea camerei , deoarece tratamentul este general, impiedicandu-se astfel retragerea insectelor de pe suprafetele tratate pe cele netratate si refacerea rapida a populatiei.