Dezinfectia

este o metoda destinata decontaminarii mediului de germeni microbieni si inframicrobieni patogeni.Este una dintre cele mai importante metode pentru prevenirea si combaterea bolilor infectioase si parazitare.

Din punct de vedere al scopului urmarit ,dezinfectia poate fi profilactica sau de necesitate, unde distingem dezinfectia finala si dezinfectia curenta.

Dezinfectia cuprinde urmatorela etape:

-  curatirea mecanica

-  aplicarea substantelor dezinfectante

-  respectarea timpului de contact( sau expunere)

- indepartarea prin spalare a substantelor(unde este cazul)

Dezinfectia profilactica se executa lunar in unitatile sanitare,scolare sau alimentatie publica si are scop preventiv.In restul unitatilor se executa trimestrial sau la cerere.

Eficacitatea dezinfectiei depinde de urmatorii factori:

- gradul de curatenie a suprafetelor ce urmeaza a fi tratate

- alegerea dezinfectantului in functie de destinatia spatiului

- folosirea dezinfectantului la concentratia necesara conform fisei producatorului.

- aplicarea uniforma a dezinfectantului prin pulverizare extreme de fina

- respectarea timpului de contact

Cea mai utilizata metoda de dezinfectie este cea chimica

, datorita eficacitatii sporite.

Metodele practice de aplicare a substantelor chimice sunt urmatoarele:

Pulverizarea: este metoda cea mai practica de a pune in contact solutia dezinfectanta cu suprafata de dezinfectat.Are ca scop dispersarea unei pelicule foarte fina cu ajutorul unor pompe manuale sau a unor nebulizatoare electrice.

Dezinfectia se aplica si functie de destinatia spatiului. In spitale de exemplu , se realizeaza o clasificare a spatiilor:

ZONA 1

cuprinde spatii unde nu circula persoane bolnave (holuri,zonele administrative,serviciile tehnice), cerintele de igiena fiind identice cu cele dintr-o colectivitate;

ZONA 2

cuprinde sectorul cu bolnavi neinfectiosi (holuri,sali de asteptare,cabinete de consultatii,psihiatrie,etc);

ZONA 3

cuprinde spatii cu bolnavi sensibili ( pediatrie,urgente,radiologie, reanimare, bucatarie,etc);

ZONA 4

cuprinde spatiile speciale, care necesita o curatenie exemplara si un tratament deosebit-sterilizare( bloc operator, sala de nasteri,sectii de arsi,chimioterapia,oncologia, etc).

 

Suprafata ce urmeaza a fi tratata se calculeaza inmultind suprafata podelei cu inaltimea spatiului deoarece numai printr-un tratament general pot fi indepartati toti agentii patogeni.

In scopul verificarii eficientei tratamentului este obligatorie recoltarea probelor de sanitatie(tampoane), care se analizeaza pentru a se stabili prezenta si incarcatura de germeni patogeni.

Personalul care efectueaza tratamentul trebuie sa fie echipat conform normelor legale, echipamentul de protectie trebuie sa fie foarte curat, iar operatorii nu trebuie sa fie bolnavi,purtatori ai unor virusi, raniti, taiati sau zgariati.Acestia trebuie sa efectueze cursuri de specialitate si aiba fisa medicala in termen.