Deratizarea

reprezinta un complex de masuri aplicate permanent in scopul distrugerii rozatoarelor daunatoare si mentinerii acestora la un nivel numeric redus. Trebuie acordat deratizarii un rol foarte important deoarece rozatoarele constituie un permanent pericol de boli (contaminand si raspandind) cat si pierderi economice .

Deratizarea este de interior si exterior; preventiva si de combatere si se efectueaza in mod organizat, cuprinzand intrega zona infestata. Actiunea preventiva se va executa trimestrial in spatiile cu destinatie sanitara,invatamint ,alimentatie,etc. si semestrial in celelalte spatii . Actiunea de combatere in focar se va executa in caz de necesitate fiind generala si simultana.

Obiectivul tratamentului este oprirea sau franarea dezvoltarii rozatoarelor prin:

1.  Impiedicarea patrunderii si stabilirii rozatoarelor in obiective,

2.  Distrugerea locurilor de adapostire,

3.  Indepartarea surselor de hrana si apa( in special gunoiul menajer).

Masurile de combatere propriu zise se realizeaza prin mijloace mecanice (capcane ,aparate cu ultrasunete, etc) si chimice( momeli ).Avand in vedere eficacitatea scazuta a metodelor mecanice ,cele mai folosite procedee sunt cele chimice.

Un rodenticid trebuie sa indeplineasca anumite conditii si anume:

1.   Sa fie toxic numai pentru rozatoare,respective cu DL50 pentru oameni, mare.

2.    Sa actioneze lent( pentru ca toata populatia sa manance din momeli) dar ireversibil.

3.   Sa nu confere rezistenta( obisnuinta) rozatoarelor.

4.  Sa fie placut mirositor,folosindu-se un atractant specific.

Raticidele sunt conditionate pe diverse suporturi:cereale ca atare, cereale macinate si brichetate,pasta de cereale,etc. Pentru amplasarea momelilor se utilizeaza statii de intoxicare inscriptionate ,in conformitate cu normele europene cat si pentru protejarea mediului.Acestea se amplaseaza in locuri intunecoase,circulate de sobolani si ferite de circulatia oamenilor.Tratamentul se monitorizeaza notandu-se pe schita spatiului ,locurile si data cand s-au amplasat statiile,pentru a se putea urmari evolutia tratamentului.

Obligatiile executantului:

- folosirea unui personal instruit si autorizat;

-  respectarea normelor legale privind manipulare si utilizarea substantelor toxice;

- respectarea tehnologiei de lucru si utilizarea numai a produselor avizate inscrise in lista ”   Produse pesticide avizate pentru profilaxia sanitar- umana”;

-  constituirea echipelor de deratizare din minim 2 operatori ,dotate cu trusa de prim ajutor